Efekty wydawania paczek żywnościowych z Programu FEAD.

Zapraszamy do zapoznania się z efektami zakończonej niedawno kolejnej edycji naszej współpracy z Bankiem Żywności Suwałki – Białystok:

POPŻ PODPROGRAM 2020 – efekty

Stowarzyszenie „Ku Dobrej Nadziei” z terenu województwa podlaskiego przy współpracy ze Stowarzyszeniem Bank Żywności Suwałki – Białystok realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  grudzień 2020 – październik 2021.

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy).

Pomoc żywnościowa trafiła do 1166 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa podlaskiego.

Wydaliśmy osobom potrzebującym:

o 69,93194 ton żywności;

o 8247 paczek żywnościowych;

o 44 265 posiłków.