Efekty wydawania paczek żywnościowych z Programu FEAD.
Zapraszamy do zapoznania się z efektami zakończonej niedawno kolejnej edycji naszej współpracy z Bankiem Żywności Suwałki – Białystok:
POPŻ PODPROGRAM 2020 – efekty
Stowarzyszenie „Ku Dobrej Nadziei” z terenu województwa podlaskiego przy współpracy ze Stowarzyszeniem Bank Żywności Suwałki – Białystok realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – październik 2021.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku);
- skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy).
Pomoc żywnościowa trafiła do 1166 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa podlaskiego.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 69,93194 ton żywności;
o 8247 paczek żywnościowych;
o 44 265 posiłków.