Wydawanie żywności

Zapraszamy do zapoznania się z efektami zakończonej niedawno kolejnej edycji naszej współpracy z Bankiem Żywności Suwałki – Białystok:

POPŻ PODPROGRAM 2020 – efekty

Stowarzyszenie „Ku Dobrej Nadziei” z terenu województwa podlaskiego przy współpracy ze Stowarzyszeniem Bank Żywności Suwałki – Białystok realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  grudzień 2020 – październik 2021.

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, mus jabłkowy, powidła śliwkowe, fasolka po bretońsku);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szynka wieprzowa mielona, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy).

Pomoc żywnościowa trafiła do 1166 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa podlaskiego.

Wydaliśmy osobom potrzebującym:

o 69,93194 ton żywności;

o 8247 paczek żywnościowych;

o 44 265 posiłków.


29 marca 2021: Z radością informujemy, że podpisaliśmy z Miastem Białystok umowę pn. „Pomoc żywnościowa dla ubogich mieszkańców miasta w okresie przedwakacyjnym.”, która pozwoli nam na kontynuację wydawania paczek żywnościowych z Programu FEAD! 🙂

W związku z tym poprzedni komunikat jest już nieaktualny. Zapraszamy osoby odbierające do naszego magazynu przy ul. Węglowej 8a.

UWAGA! Oto numer telefonu pod który trzeba dzwonić w sprawie paczek żywnościowych: 730 170 332

______________________________________________________________________________

Komunikat dotyczący wydawania żywności z Programu FEAD od lipca 2021!

Informujemy osoby odbierające u nas paczki żywnościowe z Programu FEAD, iż obecna edycja wydawania paczek będzie trwała do końca września 2021 r.

Odbiór paczek odbywa się, tak jak dotychczas, w naszym magazynie przy ul. Węglowej 8a, w podziale na grupy, w piątki w godz. 12:00 – 19:00.

Natomiast od 12 lipca br osoby, które nie mogły odebrać paczki w wyznaczonym terminie piątkowym, mogą zgłaszać się w poniedziałki w godzinach 17:00 – 20:00.

Rozpoczynamy nową edycję wydawania żywności w ramach POPŻ 2014 – 2020. Oto najważniejsze informacje na jej temat:

Pierwsze wydawania paczek żywnościowych w 2021 roku z Programu FEAD z naszego magazynu przy ul. Węglowej odbędą się w następujących terminach:

Grupa I: 01.02.2021 w g. 10:00 – 17:00 i 02.02.2021 w g. 16:00 – 19:00

Grupa II: 08.02.2021 w g. 10:00 – 17:00 i 09.02.2021 w g. 16:00 – 19:00

Grupa III: 15.02.2021 w g. 10:00 – 17:00 i 16.02.2021 w g. 16:00 – 19:00

Grupa IV: 22.02.2021 w g. 10:00 – 17:00 i 23.02.2021 w g. 16:00 – 19:00

Poniżej najważniejsze informacje dotyczące edycji 2021:

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM

PODROGRAM 2020

CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  grudzień 2020 – sierpień 2021,  a jej celami szczegółowymi są:

  1. organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
    1. racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
    1. przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,
    1. prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.

OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: grudzień 2020 – sierpień 2021

Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez  Stowarzyszenie Bank Żywności Suwałki – Białystok [OPR] do Organizacji Partnerskiej Lokalnej [OPL] na terenie województwa podlaskiego, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.

KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:

  1. Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie – których dochód nie przekracza 220% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej,  tj. 1542,20 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1161,60 PLN dla osoby w rodzinie, stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
  2. Sposób kwalifikacji:
  • OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej  lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy  z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
  • OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem  przekazywane będą do OPS, , który potwierdza do kwalifikowalność do przyznania pomocy;
  • OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału  w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia  [załącznik nr 6 do wytycznych].

 ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:

Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub posiłków.

  1. Zestaw roczny artykułów spożywczych obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 42,27 kg w tym:
NAZWA ARTYKUŁUILOŚĆ SZTUK NA OSOBĘOPAKOWANIE JEDNOSTKOWE (KG/L)ILOŚĆ KG NA OSOBĘ
CUKIER BIAŁY 414,00
BURACZKI WIÓRKI 40,351,40
FASOLKA PO BRETOŃSKU 30,51,50
HERBATNIKI MAŚLANE 20,20,40
GROSZEK Z MARCHEWKĄ 80,43,20
MUS JABŁKOWY 20,721,44
KASZA JĘCZMIENNA 30,51,50
KONCENTRAT POMIDOROWY 70,161,12
MAKARON JAJECZNY  100,55,00
MLEKO UHT 717,00
OLEJ RZEPAKOWY 414
PASZTET DROBIOWY 20,160,32
PŁATKI OWSIANE 20,51,00
POWIDŁA ŚLIWKOWE 50,31,50
FILET W OLEJU 70,171,19
RYŻ BIAŁY 212,00
SER PODPUSZCZKOWY 40,41,60
SZYNKA DROBIOWA 80,32,40
SZYNKA WIEPRZOWA 40,31,20
MIÓD NEKTAROWY 10,50,50
  • Paczka żywnościowa  to minimum kilka artykułów spożywczych [co najmniej 3]  z różnych grup towarowych  wydawanych jednorazowo. Uznaje się za dopuszczalne aby organizacje jednorazowo wydawały artykuły żywnościowe bez ograniczeń co do minimalnej liczby produktów w pojedynczym wydaniu. Zestaw artykułów spożywczych na Podprogram 2020 określony jest dla jednego odbiorcy końcowego, zarówno dla osoby samotnie gospodarującej jak i dla osoby w rodzinie. Pomoc żywnościowa w formie paczek żywnościowych powinna być wydawana osobom najbardziej potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji w Podprogramie 2020.
  • Posiłek  to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności  gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
  • W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się w trakcie realizacji Podprogramu 2020jest większa niż do danej OPR/OPL będzie większa niż planowana, Instytucja Zarządzająca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 osoby, nie więcej jednakże niż do 70% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 29,59kg). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów spożywczych.
  • W  uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywnościowe  można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji  lub zwiększyć liczbę opakowań.
  • W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .
  • Żywność jest wydawana osobom potrzebującym  w ramach POPŻ nieodpłatnie.

SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:

Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji  żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do  Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej – Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. 

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:

Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:

  • warsztaty kulinarne; 
  • warsztaty edukacji ekonomicznej;
  • warsztaty dietetyczne;
  • warsztaty niemarnowania żywności,
  • inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących

Działania towarzyszące mogą odbywać się w formie stacjonarnej lub zdalnej: on-line, telefonicznej, wydawniczej.

Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków Żywności.

Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne na rzecz podopiecznych to:

  • włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;
  • grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne);
  • pomoc towarzysząca niezbędna do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);
  • pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
  • wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.

Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osobaktóra otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.

Źródło: https://www.gov.pl/web/rodzina/podprogram-2020

Informujemy, że pierwsze wydawania paczek żywnościowych w 2020 roku z Programu FEAD z naszego magazynu przy ul. Węglowej odbędzie się w następujących terminach:

grupa 1 i 2:

20 stycznia (poniedziałek) w godz. 10:00 – 17:00

23 stycznia (czwartek) w godz. 16:00 – 19:00

grupa 3 i 4:

27 stycznia (poniedziałek) w godz. 10:00 – 17:00

30 stycznia (czwartek) w godz. 16:00 – 19:00

Niedługo rozpocznie się nowa edycja wydawania żywności w ramach POPŻ 2014 – 2020. Oto najważniejsze informacje na jej temat:

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM

PODROGRAM 2019

CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  grudzień 2019 – lipiec 2020,  a jej celami szczegółowymi są:

  1. organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
    1. racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
    1. przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,
    1. prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.

OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: grudzień 2019 – lipiec 2020

Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Stowarzyszenie Bank Żywności Suwałki – Białystok, ul. Kowieńska 3/18, 16-400 Suwałki – Białystok [OPR] do Organizacji Partnerskiej Lokalnej [OPL] na terenie województwa podlaskiego, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.

KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:

  1. Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie – których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej,  tj. do 30.09.2018 r. – 1 268 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 028 PLN, dla osoby w rodzinie, a od 01.10.2018 r. – 1 402 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1 056 PLN dla osoby w rodzinie, stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
  2. Sposób kwalifikacji:
  • OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej  lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy  z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
  • OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej

. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem  przekazywane będą do OPS, , który potwierdza do kwalifikowalność do przyznania pomocy; OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału  w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia  [załącznik nr 6 do wytycznych].

 ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:

Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub posiłków.

  1. Zestaw roczny artykułów spożywczych w Podprogramie 2019 obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok 50 kg w tym:
    1.  Artykuły warzywne i owocowe:
      1. groszek z marchewką 3,2 kg,
      1. fasola biała 3,2 kg,
      1. koncentrat pomidorowy 1,12 kg,
      1. buraczki wiórki 1,05 kg,
      1. powidła śliwkowe 1,80 kg,
      1. sok jabłkowy klarowny 4l
  2. Artykuły skrobiowe:
    1. makaron jajeczny 4,5 kg,
    1. makaron kukurydziany bezglutenowy 1 kg
    1. ryż biały 3 kg,
    1. kasza gryczana 1,5 kg,
    1. herbatniki maślane 0,8 kg,
  3. Artykuły mleczne:
    1. mleko UHT 7 l,
    1. ser podpuszczkowy dojrzewający 2 kg,
  4. Artykuły mięsne:
    1. szynka drobiowa 2,7 kg,
    1. szynka wieprzowa mielona 1,8 kg,
    1. pasztet wieprzowy 0,48 kg,
    1. filet z makreli w oleju 1,53 kg,
  5. Cukier
    1. cukier biały 4 kg,
  6. Tłuszcze
    1. olej rzepakowy 4 l,
  7. Dania gotowe
    1. gołąbki w sosie pomidorowym 1,7 kg;
  8. Paczka żywnościowa  to minimum kilka artykułów spożywczych [co najmniej 3]  z różnych grup towarowych  wydawanych jednorazowo.
  9. Posiłek  to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności  gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
  10. W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się w trakcie realizacji Podprogramu 2019jest większa niż do danej OPR/OPL będzie większa niż planowana, Instytucja Zarządzająca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 osoby, nie więcej jednakże niż do 80% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 40,3kg). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów spożywczych
  11. W  uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywnościowe  można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji  lub zwiększyć liczbę opakowań.
  12. W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .
  13. Żywność jest wydawana osobom potrzebującym  w ramach POPŻ nieodpłatnie.

SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:

Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji  żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do  Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej – Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. 

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:

Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:

  • warsztaty kulinarne; 
  • warsztaty edukacji ekonomicznej;
  • warsztaty dietetyczne;
  • warsztaty niemarnowania żywności,
  • inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących

Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków Żywności.

Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne na rzecz podopiecznych to:

  • włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;
  • grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne);
  • pomoc towarzysząca niezbędna do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);
  • pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
  • wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.

Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osobaktóra otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.


UWAGA! KOMUNIKAT DOTYCZĄCY WYDAWANIA ŻYWNOŚCI W 2020 ROKU!

Z dniem dzisiejszym (17.12.2019) zaprzestajemy przyjmowania skierowań na odbiór paczek żywnościowych do Programu FEAD NA 2020 rok. Limit osób, którym bedziemy w stanie wydawać żywność w przyszłym roku został wyczerpany.

UWAGA! Ważny komunikat dotyczący wydawania żywności z Programu FEAD!!!

Niestety, z przyczyn zupełnie niezależnych od nas kolejna edycja wydawania żywności z naszego magazynu przy ul. Węglowej 8 może się rozpocząć w grudniu br. lub nawet od stycznia 2020 r.

Powodem jest UNIEWAŻNIENIE PRZEPROWADZONEGO PRZEZ KRAJOWY OŚRODEK WSPARCIA ROLNICTWA [KOWR] PRZETARGU NA DOSTARCZANIE ŻYWNOŚCI i konieczność ogłoszenia nowego przetargu i wyłonienia dostawcy, co jak wiadomo, zajmie sporo czasu.

O wszelkich zmianach w tej sprawie będziemy informować na bieżąco.

Wkrótce rusza nowa edycja Programu FEAD, w ramach którego wydajemy żywność z magazynu prowadzonej przez nas Stacji Wsparcia Betezda przy ul. Węglowej 8a.

Z żywności tej mogą korzystać osoby skierowane przez ośrodki pomocy społecznej.

Poniżej terminy wydawania dla poszczególnych grup, w zależności od nazwiska lub terenu:


RUSZA NASZA STACJA WSPARCIA BETEZDA !

Od 1 stycznia 2018 r. rozpoczyna działalność nasza Stacja Wsparcia Betezda. Do jej zadań będzie należało między innymi wydawanie żywności z unijnego Programu FEAD.

Żywność, jak do tej pory, będzie wydawana z magazynu Betezdy przy ul. Węglowej 8a, w następujące dni:

  • środa, w godz. 13:00 – 19:00
  • czwartek, w godz. 9:00 – 15:00
  • piątek, w godz. 13:00 – 19:00

Poniżej przedstawiamy terminarz odbiorów żywności w styczniu i lutym 2018 r. w zależności od tego, w kiedy ostatnio dana osoba odbierała żywność w 2017 r., a więc:

  • jeśli odbierałeś żywność 08.11. i 11.12. to teraz odbierzesz 10.01., 11.01. i 12.01.
  • jeśli odbierałeś żywność 15.11. i 13.12. to teraz odbierzesz 17.01., 18.01. i 19.01.
  • jeśli odbierałeś żywność 22.11. i 18.12. to teraz odbierzesz 24.01., 25.01. i 26.01.
  • jeśli odbierałeś żywność 29.11. i 20.12. to teraz odbierzesz 31.01., 01.02. i 02.02.

Zapraszamy!

____________________________________________________________________

UWAGA!!!

Terminy wydawania paczek żywnościowych z programu POPŻ w miesiącach wrzesień – październik 2017:

  • 09 (czwartek) – dotyczy ludzi z Białegostoku i poza, którzy nowe skierowania przynieśli na Grunwaldzką w sierpniu;
  • 09 (poniedziałek) – cudzoziemcy z Zespołu Pracowników Socjalnych Nr 11 z ul. Białej;
  • 09 (poniedziałek) i 26.09 (wtorek) – dotyczy ludzi z Białegostoku i poza, którzy nowe skierowania przynieśli na Grunwaldzką we wrześniu.

Następnie październikowe terminy wydawania żywności:

jeśli odbierałeś:                            to teraz:

                 14.09                                 11.10

                 18.09                                18.10

                 25.09                                23.10

                 26.09                                25.10

To są 4 różne terminy dla różnych osób – każdy odbiera żywność raz w miesiącu.

Za każdym razem – ul. Węglowa 8 w godz. 1100 – 1900.


Zajmujemy się od 2005 r. wydawaniem żywności z unijnego programu pomocowego PEAD (obecnie FEAD), polegającego na dystrybucji żywności dla najuboższej ludności Unii Europejskiej.

Działalność tą realizujemy we współpracy z Bankiem Żywności Suwałki – Białystok.


Przedstawiamy niezbędne informacje na temat najnowszej edycji POPŻ, czyli Podprogramu 2017, który ruszy pod koniec sierpnia 2017:

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z

EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM

PODPROGRAM 2017

 CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  sierpień 2017 – czerwiec 2018,  a jej celami szczegółowymi są:

  1. organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
  2. racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
  3. przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,
  4. prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.

 

OKRES REALIZACJI PODPROGRAMU: 23.08.2017- 15.07.2018.

OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: sierpień 2017 – czerwiec 2018

Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Banki Żywność Suwałki – Białystok [OPR] do Organizacji Partnerskich Lokalnych [OPL] na terenie województwa podlaskiego , która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.

KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:

  1. Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie – których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, : 1268,00 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 zł dla osoby w rodzinie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
  2. Sposób kwalifikacji:
  • OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej  lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy  z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
  • OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem  przekazywane będą do OPS, następnie OPS wystawia skierowania, które będą przekazywane do OPL;
  • OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału  w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia  [załącznik nr 6 do wytycznych].

ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:

  1. Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych w formie paczek żywnościowych lub posiłków:
  2. Paczka żywnościowa  to minimum kilka tj. składająca się z co najmniej  trzech artykułów spożywczych  z różnych grup towarowych  wydawanych jednorazowo  a wchodzących  skald zestawu. Zestaw roczny artykułów spożywczych obejmuje:
      1. groszek z marchewką 4 kg,
      2. fasola biała 4 kg,
      3. koncentrat pomidorowy 1,76 kg,
      4. buraczki wiórki 1,05 kg,
      5. powidła śliwkowe 1,5 kg,
      6. makaron jajeczny 4,5 kg,
      7. makaron kukurydziany bezglutenowy 0,5 kg
      8. ryż biały 4 kg,
      9. kasza gryczana 2 kg,
      10. herbatniki maślane 0,6 kg,
      11. mleko UHT 7 l,
      12. ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg,
      13. gulasz wieprzowy z warzywami 1,7 kg,
      14. szynka drobiowa 3 kg,
      15. szynka wieprzowa mielona 2,1 kg,
      16. pasztet wieprzowy 0,64 kg,
      17. filet z makreli w oleju 1,7 kg,
      18. cukier biały 4 kg,
      19. olej rzepakowy 4 l;
  3. Posiłek  to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności  gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
  4. W  uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia, lub indywidualne potrzeby żywnościowe  można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji  lub zwiększyć liczbę opakowań.
  5. W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .
  6. Żywność wydawana osobom potrzebującym  w ramach POPŻ wydawana jest nieodpłatnie.

SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:

Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposób dystrybucji  żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej – Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:

Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:

  • warsztaty kulinarne;
  • warsztaty edukacji ekonomicznej;
  • warsztaty dietetyczne;
  • warsztaty niemarnowania żywności.

Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków Żywności.

Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne rzesz podopiecznych to:

  • włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;
  • grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne);
  • pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);
  • pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
  • wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.

Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osobaktóra otrzymała skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.


Przedstawiamy efekty naszego udziału w Podprogramie 2016 POPŻ:

  1. W ramach POPŻ Podprogram 2016, który był realizowany w okresie sierpień 2016 – czerwiec 2017 współpracowaliśmy z Bankiem Żywności Suwałki – Białystok.
  2. Program był skierowany do osób potrzebujących, o niskich dochodach do których trafiły takie produkty jak makaron jajeczny 5 kg,  ryż biały 5 kg, herbatniki 2 kg, mleko UHT 9 l, ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg, groszek z marchewką 3,20 kg, fasola biała 3,20 kg, koncentrat pomidorowy 1,28 kg, powidła śliwkowe 1,20 kg, gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg, filet z makreli w oleju 1,36 kg, szynka drobiowa 2,70 kg, szynka wieprzowa 0,3 kg, pasztet wieprzowy 0,16 kg, cukier biały 4 kg, olej rzepakowy 4 l.
  3. Za naszym pośrednictwem pomoc żywnościowa trafiła do 1242 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
  4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
    • 57,05 ton żywności;
    • 7100 paczek żywnościowych;
    • 19077 posiłków;
  5. W ramach Podprogramu 2016 nasi podopieczni korzystający z pomocy żywnościowej uczestniczyli w działaniach towarzyszących. W ramach tych działań uczestniczyliśmy łącznie w 13 warsztatach edukacyjnych, w których wzięło udział 112 osób.
  6. Rodzaje warsztatów:
  • Ekonomiczne – 5 spotkań dla 50 uczestników
  • Żywieniowe – 2 spotkania dla 22 uczestników
  • Kulinarne – 6 spotkań dla 40 uczestników

Grafik wydawania żywności z Programu FEAD w okresie wrzesień – grudzień 2016 r.

Zapraszamy osoby znajdujące się na naszej liście do odbioru żywności w następujących terminach w 2016 r.:

  • 20 września 
  • 18 października
  • 22 listopada

Żywność będzie wydawana z naszego magazynu przy ul. Węglowej 8a w godz. 10:00 – 15:00.

 Grafik wydawania żywności z Programu PEAD obowiązujący w okresie
01.10.2015 – 31.01.2016.

Żywność jest wydawana osobom znajdującym się na liście stowarzyszenia, w godzinach 13:00 – 18:00 z punktu wydawania znajdującego się przy ul. Węglowej 8 A (budynek stróżówki, zaraz za bramą wjazdową do kompleksu dawnych magazynów wojskowych przy ul. Węglowej, tzw. „Węglówka”).

  • 17 listopada
  • 15 grudnia
  • 19 stycznia

Zapraszamy także do korzystania z ciekawych warsztatów w ramach Działań Towarzyszących:

HARMONOGRAM WARSZTATÓW W RAMACH DZIAŁAŃ TOWARZYSZĄCYCH PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-20120 PODPROGRAM POPŻ 2015

L.P. DATA TYTUŁ WARSZTATU GODZINA MIEJSCE WARSZTATÓW OSOBA PROWADZĄCA
1  23.11.2015 (poniedziałek) Warsztat edukacji ekonomicznej 1 11:00-12:30 Kawiarnia „W starym kinie”, ul. Św. Rocha 23, Białystok  Jolanta Zaczkiewicz
2  24.11.2015 (wtorek) Warsztat dietetyczny i zdrowego żywienia 1 11:00-12:30 Kawiarnia „W starym kinie”, ul. Św. Rocha 23, Białystok  Marzena Snarska
3  25.11.2015 (środa) Warsztat kulinarny 1 13:00– 14:30  Siedziba Stowarzyszenia „Ku Dobrej Nadziei”,
ul. Grochowa 2a, 15-423 Białystok
 Ewa Sidorowicz
4  27.11.2015

(piątek)

Warsztat kulinarny 2 13:00-14:30 Siedziba Stowarzyszenia „Ku Dobrej Nadziei”,
ul. Grochowa 2a, 15-423 Białystok
 Ewa Sidorowicz
           
Skip to content